
 

 
 

COLLEGE FOOTBALL OFFICIATING, LLC 
 

NCAA FOOTBALL RULES  
2014 Key Editorial Changes—Amended 

Items in red are those added since the earlier posting on March 17. 
 

1. Numerals not in contrast with the jersey: Clarification of 2013 Interpretation 
Add paragraph d to Rule 1-4-8 (FR-24) 
d.  Teams wearing jerseys that do not conform to Rules 1-4-4-c and 1-4-5 will be asked 
to change into legal jerseys before the game and before the start of each quarter until 
the jerseys are changed.  Officials shall charge a team timeout at the start of each 
quarter the illegal jerseys are worn. 
 
2.  Clarification of an airborne player 
Amend paragraph b of Rule 2-27-6 (FR-40) 

b. An airborne player is a player not in contact with the ground because he leaps, 
jumps, dives, launches, etc., in other than normal running action. 

  
3. Classify receiver of a backward pass as a Defenseless Player 
Amend Rule 2-27-14-b (FR-41) to read: 
“b. A receiver attempting to catch a forward pass or in position to receive a backward 
pass…” 
Adjust Note 2 of Rule 9-1-4 (FR-88) accordingly. 
 
4.  Clarification of Inbounds and Out-of-Bounds Player 
New Article 15 to Rule 2-27 (FR-41) 

Player In Bounds and Out Of Bounds 

ARTICLE 15. a. Out of Bounds   

 1. A player is out of bounds when any part of his body touches anything other 
than another player or a game official on or outside a boundary line. 

 2.  An out-of-bounds player who becomes airborne remains out of bounds 
until he touches the ground in bounds without simultaneously being out of bounds. 
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b. In Bounds 

1. An inbounds player is a player who is not out of bounds.   

2. An inbounds player who becomes airborne remains in bounds until he is out 
of bounds. 

 
5.  More than eleven players on defense—live-ball foul 
Clarification of Rule 3-5-3-c (FR-56): 
“If officials do not detect the excessive number of players until during the down or after 
the ball is dead, or if Team B players have entered the field just before the snap but 
have not been in the formation, the infraction is treated as a live-ball foul. (A.R. 3-5-3-
V)” 
 
6. Targeting Fouls 
(a) Amend Rule 9-1-3 (FR-86) to read: 
“No player shall target and initiate make forcible contact against an opponent with the 
crown (top) of his helmet.” 
 
(b) Amend Rule 9-1-4 (FR-87) to read:  
“No player shall target and initiate make forcible contact to the head or neck area…” 
 
7.  Personal Fouls by Team B on Pass Plays--Clarification of Enforcement  
Addition to 9-1 Penalty statement (FR-86) 
For Team B personal fouls during a legal forward pass play (Rule 7-3-12):  
Enforcement is at the end of the last run when it ends beyond the neutral zone and 
there is no change of possession during the down. 
Enforcement is at the previous spot for personal fouls during all other pass plays. 
 
New Article 12 to Rule 7-3 (FR-79) 
Team B Personal Fouls During Legal Forward Pass Play 
Penalties for personal fouls by Team B during a completed legal forward pass play are 
enforced at the end of the last run when it ends beyond the neutral zone.  If the pass 
is incomplete or intercepted, or if there is a change of possession during the down, the 
penalty is enforced at the previous spot. (Rule 9-1 Penalty) 
 
8. Include Backward Pass Out of Bounds as a Reviewable Play 
Amend Rule 12-3-2-e-2 

e. Pass ruled forward or backward.  

1. If the pass is ruled forward and is incomplete, the play is reviewable only if the 
ball goes out of bounds or if there is clear recovery of a loose ball in the 
immediate continuing action after the loose ball. If the replay official does not 
have indisputable video evidence as to which team recovers, the ruling of 
incomplete pass stands. 
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9. Allow Intentional Grounding to be reviewable in clearly obvious situations when the 
penalty results in a safety. 
Amend Rule 12-3-2 (FR-107) by adding a new paragraph f: 
“f.  Location of the passer when he is obviously in the field of play and a ruling of 
intentional grounding would result in a safety by penalty.” 
 
10. Include recovery of a loose ball as a reviewable play 
Amend Rule 12-3-3 (FR-107) by adding a new paragraph j: 
“j.  Catch or recovery of a loose ball in the field of play or an end zone.” 
 
 
Rogers Redding 
Secretary-Rules Editor 
April 17, 2014 

 
 

 


